{loadmoduleid 92}

 

 

 

Classicale Werkgroep
Kerk en Israël Utrecht

Protestantse Kerk in Nederland



Piet Warners

Een intrigerende titel. Mozes als manager? Jawel.
'Mozes zal uiteindelijk een toekomstvisie ontwikkelen met richtlijnen van universele betekenis: winst voor zijn volk en winst voor de wereld'. Dit schrijft Marcel Poorthuis ongeveer in het midden van zijn boekje (blz 48)
Marcel Poorthuis heeft theologie en muziek gestudeerd, heeft zich zeer verdiept - en doet dat nog steeds - in het Rabbijnse Jodendom, is hoogleraar interreligieuze dialoog in Tilburg. Dat hij ook steeds op zoek is naar de relevantie van de Bijbel in onze tijd blijkt wel uit dit boek dat uitermate actueel is.
In een interview in 'Woord en Weg' (blad van de PKN 18 mei) zegt hij: 'Door je eigen levensverhaal naast de Bijbel te leggen ., ontstaat een interessante interactie. Het verhaal (van Mozes) vertelt over Mirjam en de rol van vrouwen, en over Aäron die het volk veel beter begrijpt dan Mozes. Mozes eist bijna het onmogelijke en dat kan chaos creëren.'
In dit boek onderzoekt hij de loopbaan van Mozes en hoe die door de Stem (van de Eeuwige) uitgroeit tot leider. In 21 hoofdstukken - elk eindigend met een stelling voortkomend uit het besprokene, daarin zie je de lijn van het betoog - onderzoekt hij hoofdstukken vooral uit Exodus over het leiderschap van Mozes - en dat in begrippen van onze tijd. Mozes als manager die steeds in ontwikkeling is, het volk Israël als de Onderneming die als Mission Statement de Tien Woorden krijgt - in het bijzonder het laatste van de tien: 'Je zult niet begeren … wat van je naaste is', waarin rake opmerkingen over de bonuscultuur (blz71/72).
Het is verleidelijk veel uit dit boekje te citeren, dan zou ik het grotendeels moeten overschrijven. Dus niet. Als u het leest zal het u opvallen dat Poorthuis soms zaken vertelt die niet in de Bijbel staan. Bijvoorbeeld dat ergens vermeld wordt dat Aäron het gouden kalf zelfs liet loeien (blz 42). Deze en dergelijke zaken komen uit de grote Joodse litteratuur rond de Tora, de Talmoed en de Midrash. In zijn inleiding vermeldt hij dat, in de tekst zelf geeft hij geen bronvermeldingen. Nog één citaat: "… een goed criterium voor keuzes in het leven: hoe zou ik willen dat mensen bij mijn begrafenis aan me denken? Als topmanager? Of als mens die voor iedereen een open oor had, inclusief voor zijn (of haar (pw)) eigen partner en gezin?" (blz 80). En dat geldt echt niet alleen voor topmanagers (m/v). Zo staat dit goed leesbare boek vol doordenkers. Het is wellicht een boek om cadeau te doen aan leidinggevenden in allerlei segmenten. Maar ook als jezelf niet in die managerpositie bent is het zeer verrassend, lezens- en overdenkenswaard.
Jan Peter Balkenende schreef een voorwoord, waarin hij het zo samenvat: "De tocht door de woestijn is een opvoeding tot verantwoordelijkheid" (blz 7).
Van harte aanbevolen!

Marcel Poorthuis: Managen met Mozes. Lessen uit de woestijn voor leiders van vandaag,
114 blz.
Uitgeverij Amphora Books ism,Stichting Pardes 2018
ISBN 978-90-6446-101-9 € 14,50